Observar i interpretar d'una manera crítica el que ens rodeja ens ajuda a reflexionar sobre les causes, les implicacions i les conseqüències d’una problemàtica que sovint viu soterrada en el dia a dia de molts ciutadans, i que considerem que s’ha de pensar des d’una mirada general, des d’una visió panoràmica del món. Dit d’una altra manera: cal activar el pensament crític global amb la denúncia local.
Ens volem fixar en col·lectius vulnerabilitzats: dones, immigrants, famílies, infants, joves, col·lectiu LGTBI, persones amb capacitats diverses; i les seves problemàtiques: atur, educació, habitatge, salut, cultura, pobresa, participació ciutadana i discriminació en general.
La immigració i la seva integració cultural i social continuen sent una assignatura pendent i no resolta, sobretot en grans centres urbans. La desintegració territorial de Girona és evident, la gent viu arrelada al seu barri (se’l sent seu) per moltes circumstàncies, però és difícil que, a la vegada, se senti ciutadà o ciutadana de Girona com un nucli “integrat” i equilibrat. Les desigualtats socials pesen molt, la qual cosa sovint provoca crítiques ciutadanes a la “sensació” d’abandonament.
S’han detectat aspectes que estan enquistats en la nostra societat (manca d’una educació “permanent” realment democràtica i en valors i drets humans) i que estan invisibilitzats, com és l’estigmatització que alimenta el racisme i la xenofòbia.
L’objectiu general del projecte consisteix a determinar el grau d’observació de l’estat dels drets humans en espais de proximitat i posar-los a disposició de la ciutadania publicant-los en un espai web creat a mida per al projecte.
Esperem que aquest projecte tingui continuïtat i que, sobretot, sigui útil a la ciutadania.